Сотир Цацаров поиска освобождаване от длъжност на пловдивски прокурор и следовател
Сотир Цацаров поиска освобождаване от длъжност на пловдивски прокурор и следовател / БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет дисциплинарно освобождаване от длъжност на Петко Минев, прокурор в Районна прокуратура Пловдив и полковник Светослав Йосифов, следовател  към Военноокръжна прокуратура в града под тепетата.

След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и Инспектората на Върховна касационна прокуратура са установени допуснати от прокурор Минев и следовател Йосифов нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Прокурор Петко Минев е ползвал две години лек автомобил „Ауди А 7“, взет на лизинг в края на месец май, 2014-та година от бизнесмена Атанас Бъбаров. Така лизинговите вноски останали за сметка и в тежест на дружеството лизингополучател – „Теракс“ ЕООД, представител на което е Бъбаров, а прокурор Петко Минев поел единствено текущите разходи по поддръжка на автомобила.

Прокурор Минев ползвал автомобила до започване на проверката и узнавайки за нея  предприел действия по прехвърляне заплащането на лизинговите вноски.

„Прокурор Петко Минев е в нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си той е накърнил и престижа на съдебната власт“, се посочва в предложението на главния прокурор.

Полковник Светослав Йосифов, следовател  към Военноокръжна прокуратура Пловдив, в Стара Загора ударил с юмук в лицето 14-годишно момче, за това че обиждало 11-годишния му син. Установено е, че полковник Йосифов се е държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул.

Военноапелативна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от следовател Йосифов, са от частен характер и в тези случаи  наказателно преследване може да бъде възбудено по тъжба на пострадалите до съответния Районен съд.