/ БГНЕС
Кандидатът за кмет на Пловдив Здравко Димитров от ГЕРБ и екскмета и кандидат от коалицията ВМРО-НФСБ Славчо Атанасов отиват на балотаж, обяви председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) Дарина Тодорова и допълни, е това са данни при 100% обработени изборни протоколи. Димитров събира 36,14% от подкрепата на пловдивчани, а Атанасов - 16,15%.

Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ се подрежда трета с 11,32%, следвана от Николай Радев от БСП, който е събрал 10,30% подкрепа. В Общинския съвет на Пловдив ще влязат поне седем партии.

Първа политическа сила е ГЕРБ, която е събрала 30,59% от вота на пловдивчани; БСП с 12,64%; ВМРО-НФСБ са с 10,12% подкрепа. След тях се подреждат „Съюз за Пловдив“ с 9,38%; „Кауза Пловдив“ с 9,02%, ЗС „Александър Стамболийски“, които имат 8,74% от подкрепата на пловдивчани, „Демократична България“ събират 6,84%. „Ние гражданите“, Воля и ДПС имат по малко над 2% подкрепа.

При районните кметове има един избрана на първи тур - Костадин Димитров от ГЕРБ, който ще управлява „Тракия“. В другите райони предстоят балотажи. В „Централен“ балотажът ще е между Георги Стамено от ГЕРБ и Георги Титюков от „Кауза Пловдив“.

В два района на втори тур ще се явяват кандидатите на ГЕРБ и на БСП. Това са „Западен“, където Димитър Колев от ГЕРБ ще се изправи срещу Десислава Йорданова от БСП и „Северен“, за който ще спорят Стоян Алексиев от ГЕРБ и Атанас Баташки от БСП.

В „Източен“ има промяна. Там ще има балотаж, но той ще е между Иван Стоянов от ГЕРБ и Илия Матаков от ЗС „Александър Стамболийски“. За „Южен“ ще се борят досегашният кмет и кандидат за втори мандат от ВМРО-НФСБ Борислав Инчев и кандидатът на ГЕРБ Костадин Язов. Дарина Тодорова коментира още, че забавянето в обработването на резултатите се дължи на факта, че самите членове на секционните комисии са се забавили с идването в ОИК.

В областта 6 общини избраха своите кметове на първи тур. Това са Кричим, където е преизбран Атанас Калчев от Движение „Нашият град“, Стамболийски и Георги Мараджиев от ГЕРБ, Садово и Димитър Здравков от БСП. Преизбрани на първи тур са и кметовете в Раковски - Павел Гуджеров от ГЕРБ, в Карлово печели досегашният кмет д-р Емил Кабаиванов, подкрепен от местна коалиция, Димитър Иванов от ГЕРБ печели в община "Марица". В останалите 11 общини в областта ще има балотаж на 3 ноември.