Семейства с ипотечен кредит ползват данъчни облекчения
Семейства с ипотечен кредит ползват данъчни облекчения / снимка: Кирил Кирилов
Семейства с ипотечен кредит ползват данъчни облекчения
25166
Семейства с ипотечен кредит ползват данъчни облекчения
  • Семейства с ипотечен кредит ползват данъчни облекчения

Има нововъведение в тазгодишната данъчна кампания, което важи за млади семейства, съобщи директорът на отдел "Обслужване" в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (ТД на НАП) - Пловдив Ася Попхристова. По думите й то облекчава плащанията до първите 100 хил. лева на лихвите по ипотечен кредит. Едно от изискванията е семейството да има сключен граждански брак, в момента на подписване на договора за кредита. Задължително е и поне единият от съпрузите да е на възраст под 35 години. Третото важно условие е членовете на семейството да не притежават друг жилищен имот в годината на теглене на кредита.  

/Чуйте подробности от прикачените звукови файлове./

Облекченията за застраховка „Живот", за допълнително пенсионно осигуряване, за даренията на детски градини и за хора с увреждания, се запазват във вида в който са били и през изминалата година.

Крайният срок за подаване на годишна данъчна декларация за доходи, различни от трудови правоотношения, се запазва - 10 февруари. При плащане на остатъка от дължимия данък по декларацията, физическите лица ползват 5% отстъпка. Същото облекчение важи и за клиентите, които подават декларацията си до 30-ти април по електронен път. Отстъпката се ползва еднократно, уточни Попхристова.