Пловдивски IT-специалисти ще обучават студенти във Великотърновския университет
Пловдивски IT-специалисти ще обучават студенти във Великотърновския университет / programista.pro

С официална церемония беше отбелязан стартът на новата специалност по Софтуерно инженерство във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ (ВТУ), разработена съвместно с пловдивската ИТ компания PROGRAMISTA;. На събитието присъства и президентът на Република България Росен Плевнелиев.

Общо 33-ма студенти ще се обучават през първата година по иновативната бакалавърска програма. Това, което отличава образователния проект от съществуващите университетски програми, е че през първите две години обучението залага основно на практиката и се предвижда засилено изучаване на техническо ноу-хау, за сметка на теоретичните дисциплини и абстрактните концепции, които се въвеждат за обучение на по-късен етап, след втората година.

Сред основните направления, които ще се изучават, са програмиране, качество на софтуер, процеси при разработка на софтуер, алгоритми и структури от данни, изкуствен интелект, операционни системи и мрежи, разработка на игри и др.  Всяко направление ще има по няколко дисциплини в учебния план. Ще се изучават общо 49 дисциплини, от които 28 задължителни, 16 избираеми и 5 факултативни.

Очакванията са резултатите от тази програма да подпомогнат цялостното развитие на ИТ сектора в страната и студентите, които завършват специалността, да могат да се реализират в предпочетена от тях ИТ компания, веднага след завършване на университета.

Когато държавата и частният сектор действат заедно, резултатите са видими. Ние сме на прага на четвъртата индустриална революция. Или сме част от този процес на глобална трансформация, или не сме. Решението е просто и минава единствено през образованието и публично-частните партньорства. Искам да изкажа благодарност към ръководството и екипа на компанията PROGRAMISTA;. Това за мен е модерен патриотизъм, защото те изразиха намерение да създадат тази специалност и само няколко месеца след това тя вече е факт. Благодаря им, че са толкова ефективни и посветени на един модел на бъдещето, който вече е и в България“, изтъкна президентът на България Росен Плевнелиев.