Пловдив иска 100 млн. лева с проект за спасяване от наводненията
Пловдив иска 100 млн. лева с проект за спасяване от наводненията / netinfo
Пловдив ще кандидатства за 50 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Южния обходен колектор, на канализация на кварталите „Остромила” и „Беломорски” и на 6 км от магистралния водопроводен пръстен на града между Пещерско и Асеновградско шосе. Работният проект за интегрирания воден обект, който се разработва в момента, ще бъде внесен в Министерството на околната среда и водите до 15 декември, когато е крайният срок за набиране на предложения по Оперативна програма „Околна среда”.

Изграждането на мащабния обект, който ще спаси централната градска част от наводненията при всеки средноинтензивен дъжд, ще отнеме три години и половина, каза кметът Славчо Атанасов. По проект са предвидени 2 „разтоварващи” канала, които трябва да отвеждат отпадните води към обходния колектор. Единият ще минава от Сточна гара, източно от бул. „Найчо Цанов” към Асеновградско шосе, а вторият ще отвежда водите от силно застроения квартал „Христо Ботев” в район Южен по улиците „Петър Стоев” и „Македония” към бул. „Александър Стамболийски”.

Шансовете общината да получи 100% финансиране за Южния колектор са много добри, прогнозира директорът на дирекция Европейски политики Петър Минков. Той посочи, че при първия кръг на набиране на проекти са останали неусвоени 500 млн. лева. Пловдив ще се бори за 1/5 от тях.