Петър Мутафчиев: Премиерът заслужава адмирации, ако успее да реши проблема с ВМЗ
Петър Мутафчиев: Премиерът заслужава адмирации, ако успее да реши проблема с ВМЗ / Dariknews.bg

Задачата, която си е поставил премиерът да преговаря със страните от НАТО за закупуване на продукция от Вазовски Машиностроителни Заводи (ВМЗ), е доста амбициозна и ако успее да се справи с нея, заслужава адмирации. Това заяви народният представител от БСП Петър Мутафчиев по повод изказванията на премиера Бойко Борисов за стратегията за развитие на военно-промишлената зона в страната и в частност ВМЗ. В Баня министър-председателят заяви, че се търсят партньори от всички страни за закупуване на продукцията на ВМЗ-Сопот. Според Мутафчиев проблемът е труден и почти невъзможен за разрешаване. По думите му до този момент  ВМЗ не е снабдявало натовските продукции, въпреки че една част от страните в НАТО използват руско оръжие.

Позицията на БСП е, че докато се правят подобни преговори, държавата трябва да поеме конкретните ангажименти, каза още бившият министър на транспорта. Той припомни, че още през юни народните представители от БСП от Пловдивска област са настоявали за това.

Според социалистите три са начините ВМЗ да излезе от кризата. Да се представи възможността за утилизация на старите боеприпаси, за което са отпуснати 2 млн. лева. Второто предложение е да се закупят боеприпаси от българската армия и да се намери начин да се изнасят производства на ВМЗ за страни като Ирак и Афганистан, с които да се обурудва тяхната армия. По този въпрос биха могли да се водят преговори с НАТО, така че България да отвори една "определена ниша" за пазар в тези две страни, каза още Петър Мутафчиев. Другата мярка, която предлагат БСП за излизане на ВМЗ от кризата, е унищожаване на старите боеприпаси.