В студиото на Дарик Пловдив - Кирил Кирилов, Флора Димитрова и Атанас Кръстев
В студиото на Дарик Пловдив - Кирил Кирилов, Флора Димитрова и Атанас Кръстев / снимка: Петър Тодоров
Областен съвет за социално сътрудничество ще бъде свикан по инициатива на КТ „Подкрепа“ в Пловдив по повод парадоксален случай в една от пловдивските общини. Това съобщи в ефира на Дарик регионалният председател на синдикалната организация Атанас Кръстев. По думите му в нея възнагражденията на администрацията са увеличени с 10%, докато заплатите на медицинските сестри са оставени на 600 лв. Той определи действието като дискриминационно. В момента от синдиката изчакват проверка на Инспекцията по труда, след което областният управител ще бъде запознат със случая.
 
Кръстев припомни, че КТ „Подкрепа“ настоява месечните възнаграждения на медицинските сестри и акушерки да са минимум 900 лв. В много от общините заплатите на тези медицински специалисти вече са завишени, като даде пример с община Пловдив, в която стойността на възнаграждението е 800 лв. Председателят на синдикалната организация подчерта, че ще продължи натискът това да се случи и в онези населени места, където развитие по проблема няма.
 
Само сдружени, ние – хората на наемния труд, без значение в кои браншове сме, можем да постигаме, онова, което си поставяме за цел. Правилата на колективните трудови договори се отнасят за страните, които са ги подписали, а работодателите и съответният министър са длъжни да спазват клаузите, категоричен бе Кръстев. Никой не е измислил нещо по-добро от синдикатите, без значение дали са хубави или лоши, коментира председателят.
 
Вече нищо не може да ни спре в нашите искания и ако няма чуваемост и промени в системата, ще продължим с протестите, заяви в ефира на Дарик акушерката от АГ клиника „Весела“ към МБАЛ „Св. Мина“ Флора Димитрова. Безкрайно дълго време нашето съсловие беше натиквано в ъгъла. Ние не сме пожарникари, за да ни пращат да гасим на парче – тук има проблем, дайте да го гасим, там има проблем, дайте да го гасим, коментира Димитрова и добави, че е наложителна цялостна национална стратегия и изцяло подновяване и промяна в стила и начина на работа в здравната система.  

Днес медици от Пловдив и цялата страна излязоха на протест от 12.00 часа, за да заявят за пореден път своите искания за достойни условия на труд и адекватно заплащане.