Обвиниха двама мъже за кражба и побой
Обвиниха двама мъже за кражба и побой / БГНЕС, архив

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 30-годишния Новко А. и 26-годишния и Данчо В – и двамата от София, за това, че в съучастие са отнели чужди движими вещи от владението на собственика, като употребили за това сила и грабежът е придружен с две средни телесни повреди – престъпление по чл. 199 ал. 1 т.3 във връзка с чл.198 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

През лятото на 2012 г. в София се състояла среща между обвиняемите  с техен познат от с. Градина, обл. Пловдив, от който искали да разберат дали познава хора с пари в селото.  Двамата настоявали той да посочи само къщата им. Свидетелят се сетил за семейство, в което съпругът се занимавал с търговия.

На 8 юли 2012 г. двамата обвиняеми и техният познат тръгнали с лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“ от София за с. Градина, за да извършат грабеж в жилището на семейството. В късните часове на 8 срещу 9 юли 2012 г. Новко А. и Данчо В. влезли в двора на къщата, като оставили свидетеля да ги чака в колата.  На първия етаж спели двамата съпрузи. Вратата към спалнята била заключена. Единият от обвиняемите я разбил с ритник, а след това и двамата започнали да нанасят удари с юмрук по лицата на мъжа и жената.

Обвиняемите претърсили къщата и отнесли със себе си – 5 610 лева, 150 евро и различни златни накити – монета, обици, пръстен и др. или всичко на обща стойност 7 964 лева. В резултат на нанесените удари мъжа и жената изпаднали в безсъзнание. Двамата обвиняеми си тръгнали и си разделили отнетите вещи.  На пострадалите били нанесени средни телесни повреди, като и на двамата била счупена челюстта. По-късно Данчо В. си купил с отнетите пари и злато лек автомобил „БМВ 316“.

Разпитани в хода на досъдебното производство, двамата обвиняеми се признават за виновни.