Общината заведе поредно дело срещу „Градски транспорт”
Общината заведе поредно дело срещу „Градски транспорт” / netinfo

Фирма „Градски транспорт” на Ангел Батаклиев може да остане без месечни субсидии, научи Дарик радио. Причина затова е иск на стойност 710 хил.лева, който Община Пловдив е завела срещу превозваческата фирма. Ако съдът се произнесе в полза на местната администрация, а фирмата откаже да плати, сумата ще бъде удържана от месечните субсидии и компенсации, които общината изплаща в момента.

Казусът датира от 2007-ма година, когато е приет нов механизъм за разпределяне на субсидиите на превозвачите. Според предишния, „Градски транспорт” е получавала по 33% от общите субсидии за поддръжка на екологичен транспорт-тролеи. Новите текстове обаче прекратяват тази практика и предвиждат пари само за реално извършен пробег. „Градски транспорт” обжалва в съда новия механизъм и докато текат делата от общината продължават да изплащат на фирмата на Батаклиев по старата схема, тъй като юристите погрешно решават, че жалбата на превозвача спира действието на новия механизъм. След като „Градски транспорт” губи делото си и на последна инстанция, става ясно, че общината е била в нарушение, плащайки по стария механизъм, докато тече делото.

В същото време фирма „Хеброс бус” завежда дело за 360 хил. срещу Община Пловдив, с мотив, че местната администрация я ощетява, плащайки по 33% на „Градски транспорт”. Делото е спечелено от превозвача и общината му изплаща сумата. Иск за около 130 хил. лева завежда и фирма „Грация” със същия мотив  и печели на първа инстанция. Вчера и фирма „Автотранс Чолаков” е завела дело на стойност 220 хил. лева поради същата причина, научи Дарик радио. Така общата сума, която общината ще трябва да изплати на другите превозвачи заради „Градски транспорт” става 710 хил.лева. Дори „Грация” и „Автотранс Чолаков” да изгубят делата си, общината пак ще търси тези суми от „Градски транспорт”, на който ги е дала под формата на компенсации по стария механизъм, коментираха запознати юристи.