Летището отказва нови редовни полети заради невнесена общинска такса?
Летището отказва нови редовни полети заради невнесена общинска такса? / dariknews.bg/ архив

Има опасност летище Пловдив да откаже трети редовен полет до Лондон, както и четвърта дестинация, заради това, че община Пловдив не е внесла таксата си към Фонда за развитие на аеропорта. Това съобщи за Дарик директорът на летището Дойчин Ангелов. Трети полет до островната държава е крайно наложителен от половин година, заради повишения пътникопоток, добави Ангелов и уточни, че заради липсващата сума, дори има увеличение на цените на билетите.

Застрашени от провал са и преговорите с нискотарифната компания „Райънеър" за четвърта дестинация, която най-вероятно ще е Испания. Дойчинов припомни, че има 5-годишно споразумение с Фонда за развитие на летище Пловдив и непревеждането на парите носи потенциална опасност въобще за дейността на аеропорта.

Главният секретар на общината Борислав Инчев обясни, че няма предвидени средства за таксата, защото няма взето решение на Общински съвет за това. Евентуално сумата може да бъде гласувана на заседание на новосформирания след изборите местен парламент, допълни Инчев.  

Междувременно преговорите на летище Пловдив за нови дестинации напредват, увери Дойчин Ангелов. По време на световния форум World Tours, който се състоя от 1-и до 5-и октомври в Берлин, той е водил разговори с превозвачи за евентуална бъдеща линия до Дубай. В по-напреднала фаза са и преговорите за полети до Истанбул. Над 12 са авиокомпаниите, с които Ангелов е разговарял в германската столица. На трети ноември стартира официално трета редовна линия, която е до Франкфурт.