Кметът на Пловдив Иван Тотев обжалва отстраняването си
Кметът на Пловдив Иван Тотев обжалва отстраняването си / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив

Кметът на Пловдив ще обжалва отстраняването си от длъжност. Делото е насрочено за днес в Апелативния съд в града под тепетата.

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

Иван Тотев беше обвинен по най-тежката алинея за длъжностно престъпление във връзка с изграждането на Зоологическата градина в Пловдив, от което, според разследващите, щетите за общинската хазна са в размер на 1 млн. лева.

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност

В понеделник, миналата седмица, магистратите от Окръжния съд отстраниха от длъжност Тотев, като приеха, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на градоначалника  ще възпрепятства разследването.

Пловдивският съд решава: Има ли основание за отстраняване на кмета Иван Тотев

По време на съдебното заседание защитникът на кмета адвокат Красимир Елдъров заяви, че процесът цели единствено да отстрани от длъжност Тотев.

До този момент по досъдебното производство са разпитани редица свидетели, сред които и зам.-кметът Розалин Петков и шефът на Дирекцията за обществени поръчки Тодор Тодоров.

Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта. Запрянов: Това са предизборни шумотевици

Ако днес съдът потвърди решението на колегите си от предишната инстанция, то няма да може повече да се обжалва и тогава Общинският съвет на града трябва да реши кой да изпълнява временно длъжността кмет на Пловдив.