Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност
Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност
92086
Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност
  • Прокуратурата поиска отстраняването на кмета Иван Тотев от длъжност

Софийската градска прокуратура внася в Окръжния съд в Пловдив искане за отстраняване от длъжност кмета на община Пловдив Иван Тотев. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. Заседанието в Окръжния съд в града под тепетата е насрочено за 16 януари.

Кметът на Пловдив е обвиняем за престъпление по служба във връзка със строителството на новия зоопарк в града, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв. Случаят прокуратурата определя като особено тежък.

Говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров подчерта, че са събрани достатъчно доказателства, че именно Тотев е извършил престъплението по служба. По думите ѝ, 90% от свидетелите по разследването се намират в служебна зависимост от него и това би могло да попречи на разследването.

Арнаудова събщи още, че Иван Тотев първоначално е поискал изменение на мярката за неотклонение в размер на 20 000 лева, но в последствие го е оттеглил. На следващия ден отново е подал такова искане, като втория път е сезиран Софийски градски съд.

Прокуратурата привлече като обвиняем кмета на Пловдив Иван Тотев

Припомням, че сигналът до прокуратурата беше подаден от Десислава Желязкова, бившия кмет на район „Западен“ където се и намира зоологическата градина. От Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив отказаха да образуват досъдебно производство, което беше отменено от Върховна касационна прокуратура. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров е преместено в Софийска градска прокуратура.

От пресцентъра на Община Пловдив казаха, че няма да коменират искането на държавното обвинение за отсраняване от дръжност на Иван Тотев, като подчертаха, че органът, който може да се произнесе е съдът. Самият Тотев вече заяви, че няма основание да се притеснява.

Повдигнаха обвинение на Тотев за Зоокъта. Запрянов: Това са предизборни шумотевици

За Дарик Георги Запрянов, собственик на фирмата, извършила строителството на зоопарка, отрече обвиненията и ги нарече политически, а подалата сигнала в прокуратурата Десислава Желязкова допусна, че има още замесени лица.

Процесуално-следствените действия продължават.

Още подробности чуйте в звуковия файл.