Георги Господинов получава Вазовата литературна награда тази вечер
Георги Господинов получава Вазовата литературна награда тази вечер / снимка: dariknews.bg

Носителят на тазгодишната Вазова награда Георги Господинов ще получи лично своя приз тази вечер. Това ще стане на тържествена церемония, насрочена за 19 часа в сопотското читалище, съобщиха за Дарик от община Сопот.

Поради лични ангажименти в Швейцария Господинов не можа да участва на тържествата за рождения ден на Вазов 9 юли, когато традиционно се връчва наградата.

Призьорът ще засади иглолистно дръвче на площад „Иван Вазов“, а по-късно ще участва в традиционната среща разговор с носителя на Вазовата награда от 17.30 часа в библиотеката на сопотското читалище. Около час по-късно кметът на Сопот Веселин Личев ще връчи на Георги Господинов бронзов бюст на Вазов, дело на карловската скулпторка Нина Канарова, плакет с логото на общината и паричната стойност на Вазовата литературна награда, която е в размер на 2000 лв.

На тържествената церемония кметът Личев ще връчи и званието „Почетен гражданин на Сопот“ на актьора доц. Иван Налбантов. То включва ключа на града, почетен плакет и грамота.  След това ще бъде обявено решението да се подпомогне издаването на книга на местен автор. 
Празничните прояви ще завършат с пиесата „Животът - това са две жени” от Стефан Цанев, представена от трупата на Младежкия драматичен театър „Матей Икономов” в Сопот, и концерт на открито на Илка Александрова.

Днес Сопот и с. Анево честват 11 години от отделянето си от община Карлово и обособяването си в самостоятелна административна единица.