Директорът няма вина за натровените с витамини ученици
Директорът няма вина за натровените с витамини ученици / dariknews.bg/архив

Няма основания за наказание на директора на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в Асеновград, където миналата седмица няколко ученици се натровиха с витамини. Това съобщи за Дарик радио началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив Иванка Киркова. По думите й директорът Мая Краева е реагирала адекватно в ситуацията.

Все още тече проверката на случая, обясни Киркова и допълни, че от инспектората са изискали информация от Българския червен кръст за процедурата, по която организацията разпространява витамините в училищата. След изтичането на законово установения срок ще излезем с резултати, каза още Киркова. Предстои издаване на предписание от Инспектората към всички директори на училища в Пловдивска област за регулиране на процедурата по раздаване на храни, напитки и витамини чрез доброволчески организации, подчерта Киркова.

12 деца от 5-и и 6-и клас на асеновградското СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” бяха прегледани в Бърза помощ след натравяне с витамини. Инцидентът е станал миналия петък, съобщи за Дарик радио директорът Мая Краева. Тя обясни, че децата са в неравностойно положение и получават обедно меню и витамини по проекта на Българския червен кръст „Топъл обяд”.

Учениците са били предупредени, че трябва да приемат само по едно хапче на ден, но те са приели по 3-4. Получили са болки в корема и след обаждане от директора на училището са прегледани от Бърза помощ. Децата са добре и повечето са се върнали в клас още на същия ден, обясни Краева.