Божана Апостолова чете стихове в Асеновград
Божана Апостолова чете стихове в Асеновград / Janet 45

Поетична вечер с авторът и издател Божана Апостолова ще се състои довечера в Асеновград. Любителите на поезията ще могат да се насладят на избрани стихотворения от творчеството на Божана в рамките на инициативата „Литературен шейкър“.

Божана Апостолова е автор на 9 стихосбирки, 3 романа и 11 книги за деца. Тя е автор на детската поредица „Малката Божана“, а мемоарите ѝ са събрани в двата тома „Делнична Библия“. По повод 70-годишния юбилей на Божана Апостолова Издателска Къща Хермес издаде 5 тома с избрани нейни произведения.

„Нейните книги са повече от хубави – пише проф. Миглена Николчина. – Те са измежду онези книги, които са важните за придвижването на една литература. Като звездата, която огъва с гравитацията си космическото пространство, творчеството на Апостолова огъва литературното поле и в това огъване събира и задава посоки. И пътища.”

Нейни книги и отделни творби са преведени на немски, турски, руски, италиански, унгарски, испански, сръбски, чешки, румънски, гръцки и др. езици.

Тя е създател на литературния фестивал „Пловдив чете“ и на инициативата „Младият Пловдив чете“. През 1994г. учредява най-престижната годишна национална награда за поезия „Иван Николов“.

Мнозина припознават Божана Апостолова като съвременен будител на българския дух. Защо е така? Всеки, който желае може да я види и чуе тази вечер в Асеновград от 18.30ч. в Бар КоШипрайм (ул. Изложение 2).

Божана Апостолова чете стихове в Асеновград
netinfo

ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР

Малко преди залезът
да среже с червения си нож светлината,
видях човеците,
които толкова отдавна търсех.
Седяха на брега на думите
до езерото край Сапанджа.
И слушаха...
Как само слушаха
спасителната песен на поетите
в усмивките на вчерашните им надежди,
в плача на утрешни пътеки.
Увих във недописан вестник думите
и ги изпратих по водата,
дано достигнат и до други жадни.
Да ги спасят минути преди края
със тихата стихия на стиха,
събрала ме завинаги
с човеците,
които толкова отдавна търсех.

Божана Апостолова
4 май 2006
гр. Сапанджа, Турция