Без преговори при съкращения, решиха КНСБ и кметството на „Централен”
Без преговори при съкращения, решиха КНСБ и кметството на „Централен” / dariknews.bg/архив

Отпада опцията за водене на преговори преди процедури по съкращения на служители. Това стана ясно от подписаното споразумение между синдикалната организация на КНСБ в Пловдив и кметът на район „Централен" Райна Петрова.

В него отпада още изискването при съкращения в щата, работодателят в лицето на районната администрация да представи на Синдиката писмена информация относно числен състав, фонд работна заплата и средна работна заплата, обосновка за необходимостта от намаляване на числеността на служителите, броя на предлаганите за съкращение работни места, списък на предложените за съкращаване и размера на обезщетенията на тези, които ще се освобождават.

Намален е срокът на предизвестието при прекратяване на трудовото правоотношение по чл.328, ал.1 от Кодекса на труда от два на един месеца. Прецизирани са текстовете за допълнителния платен годишен отпуск и допълнителните трудови възнаграждения. Предвиден е едномесечен срок за преговори преди изтичане срока на действащото споразумение. Отпада и текстът, който предвиждаше създаване на съвет за социално сътрудничество за подпомагане изпълнението на споразумението. Актуални са промените относно получаване на парично обезщетение за работно облекло на служителите.

Кметът на район ,,Централен" и синдикалната организация към КНСБ подписаха споразумение, чрез което кметът признава за легитимна синдикалната организация в районната администрация. Промените в споразумението са по изричното настояване на Райна Петрова.