896 деца се очаква да прекрачат за първи път прага на училищата днес в Смолянско
896 деца се очаква да прекрачат за първи път прага на училищата днес в Смолянско / Дарик архив

896 първолака се очакват да прекрачат за първи път прага на училищата днес в област Смолян. Най-много са първокласниците в община Смолян - 336 деца, в Девинско и Маданско най-малките ученици са по 97, 88 са в община Златоград, 81 са в Рудоземско, с един по-малко ще бъдат в община Доспат, 53 са в Чепеларско, а в община Неделино са 43 – ма. В община Борино първолаците са 19, а най-малко са в община Баните, едва двама, които ще учат в учебното заведение в Давитково. Навсякъде в областта учебната година ще стартира нормално, като няма проблеми с училища, които не могат да отворят заради ремонти.

Подсигурено е полицейско присъствие в районите около училищата, както за първия учебен ден, така и за цялата учебна 2016/2017 година, съобщи комисар Николай Димов – директор на ОД МВР-Смолян.

„С превозвачите, които превозват децата, са проведени срещи и такива ще бъдат провеждани периодично през цялата учебна година, за спазване на правилата на движение, за непоемане на излишни рискове през зимния период, когато има заледени пътни участъци.”, коментира комисар Димов. Той бе категоричен, че превозвачите ще бъдат проверявани целогодишно както за техническата изправност на автобусите, така и за правоспособността на водачите. Комисар Димов е дал препоръки към представителите на общините, пешеходните пътеки в районите около образователните институции да бъдат повдигнати и боядисани в по-ярък цвят. Като добър пример, Димов посочил осветяването на пешеходните пътеки в община Смолян.