6000 лв от глоби са събрани от пушачи във влаковете
6000 лв от глоби са събрани от пушачи във влаковете / netinfo
До момента ръководствата на трите поделения за пътнически превози в Пловдив , София и Горна Оряховица са потърсили дисциплинарна отговорност на общо 14 служители от превозни бригади за констатирани пропуски в упражняването на контрола върху забраната за тютюнопушене във влаковете. Това показват проверки на БДЖ. Има и случаи, когато влаковият персонал не упражнява достатъчен контрол върху спазването на забраната за пушене, показват още проверките.

Близо 300 пътника на БДЖ са били глобени за нарушаване на забраната за тютюнопушене във влаковете от влизането на забраната в сила. Почти 6000 лева пък е общата стойност на събраната сума от санкциите. Други около 200 пътници, които през същия период са отказали да заплатят глобата, са били свалени от влаковете. Санкцията за пътник, който нарушава изискването влаковете да бъдат чисти от цигарен дим, е двадесет лева.

„Български държавни железници” ЕАД се заканват да продължат да контролират стриктно спазването на забраната за пушене във влаковете, защото нейното нарушаване носи риск за безопасността на пътниците и влаковото движение.

Припомняме, че през март месец, железопътният превозвач промени съществуващите ограничения за пушене в пътническите композиции и в съответствие с европейската практика въведе пълна забрана за тютюнопушене във всички категории влакове. Във всички видове пътнически вагони, както и във всички дизелови и електрически мотриси, бяха поставени над 50000 стикера, указващи, че пушенето не е разрешено.