4 специалности с предварителни изпити в Пловдивския университет
4 специалности с предварителни изпити в Пловдивския университет / dariknews.bg/архив

Предварителна кандидатстудентска кампания от февруари до юни за четири специалности стартира Пловдивският университет „Паисий Хилендарски". Насрочените ранни дати са по химия, физика, изобразително изкуство и музика. За тези предмети обаче не са отпаднали регулярните изпити в рамките на предварителната и редовната кампании съответно през юни и юли, уточниха от университета.

Първата дата за тестовете по физика и химия е 25 февруари, а следващата - на 7 април. Изпитът ще бъде под формата тест и събеседване.

Четири дати са предвидени за изпита по музика за специалностите „Педагогика на обучението по музика" и „Джаз и поп изпълнителско изкуство". Това са 17 март, 7 април, 5 май и 9 юни от 11,00 часа в кабинет 509 в Новата сграда на университета. Пак там на 28 април, 2 юни и 16 септември от 9,00 часа в 103-а семинарна зала са насрочени изпитите по рисуване за специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство".

Кандидат-студентската кампания, както и приемът през тази година ще се проведат през юни и юли. Предварителната сесия е от 4 до 8 юни включително, като на първата дата е тестът по български език. 3а 5 юни е насрочен изпитът по история на България, а на следващия ден - по математика и по химия. Английски и информатика са определени за 7 юни, а биология, география на България и физика (отново с тест и събеседване) - в последния ден. Началото на всички изпити е в 9,00 часа. Про¬вер¬ката на ко¬му¬ни¬ка¬тив¬ните спо-соб¬но¬сти ще бъде във всеки от петте обявени дни от 14,00 до 17,00 часа.

За участие в изпитите желаещите трябва да подадат молба от 26 март до 23 май, като покажат оригинал и предоставят копие на лична карта в Университетския информационен център в Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски" и в бюрата за прием на документи в страната, обясниха от Учебен отдел.

Редовната конкурсна сесия ще продължи от 5 до 12 юли. В първия ден ще се проведе изпитът по ан¬глий¬ски език, а най-мащабният по традиция тест по български език е насрочен за 6 юли. На следващия ден е ис¬то¬рия на Бъл¬гария. Три изпита са обявени на 8 юли - по испански, гръцки език и информатика. По 3 за всяка дата са и предметите за явяване на 9 юли - немски, руски език и психология, и на 10 юли - гео¬гра¬фия на Бъл¬га¬рия, био¬ло¬гия и френ¬ски език. Изпитът по математика е на 11 юли, а на 12 юли - по химия, физика, изобразително изкуство и музика. Комплексната проверка по физическо възпитание ще бъде на 12 и 13 юли. Кампанията приключва с провеждащия се ежегодно през септември изпит за специалността „Актьорство за драматичен театър". Трите кръга ще преминат последователно на 14, 15 и 16 септември.

Оценките от всички предварителни изпити са равностойни на тези от редовната кампания. Кандидатите, които са издържали изпит на предварителна сесия с отлична оценка над 5.50, се класират и записват в посочената от тях специалност по първо желание като студенти на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" веднага след обявяване на съответните резултати.

Новите специалности в ПУ „Паисий Хилендарски" през академичната 2012/2013 година са „Френска филология", „Български и италиански език", „При¬лож¬на лин¬гви¬сти¬ка - анг¬лийс¬ки език с италиански език", „Биология и английски език", „Химия и английски език", „Финанси", „Бизнес математика".