За пръв път в страната, в Плевен започва подготовка на специалисти за СПА процедури
За пръв път в страната, в Плевен започва подготовка на специалисти за СПА процедури / dariknews.archive

В Плевен започва подготовка на средни специалисти за извършване на СПА процедури. Това обяви на среща с журналисти в пресклуба на БТА Малинка Маринова - директор на Професионалната гимназия по туризъм в Плевен "Алеко Константинов".

Приемът за тази специалност ще започне от новата учебна година, като ще се приемат ученици след завършен осми клас от цялата страна. Точното наименование на специалността е: "Извършване на термални процедури в балнеоложки и други възстановителни центрове".

При завършване, младите хора ще получават диплом за търсената у нас и в чужбина професия, коментира Маринова. Ще бъдат търсени специалисти в сферата на здравния и креативен туризъм, а СПА услугите вече са допълнителни дейности в повечето хотелски комплекси, допълни тя.

Подготовката ще се води с подкрепата на Медицинския университет в Плевен. За новата професия в гимназията се изгражда учебен "СПА център". Ще бъдат приети само 13 ученици като Плевен е единственото място в страната, където ще се подготвят средни специалисти за извършване на СПА процедури.

В гимназията ще продължат да обучават след осми клас и 13 младежи по специалността "Социална работа с деца и семейства в риск", която също е единствена в България. Маринова заяви, че са получили одобрение да подготвят ученици след основно образование за "Помощник възпитател в отглеждане на деца" .

Всички ученици ще изучават английски, немски, испански и руски език. Колежанската форма на обучение ще продължи да подготвя мениджъри за хотели и ресторанти.