/ iStock/Getty Images
Втора роботизирана система за дистанционна хирургия "Да Винчи" е инсталирана и работи в УМБАЛ "Света Марина" в Плевен. Това е първата университетска болница в страната, която разполага с втора роботизирана система от последно поколение, доставена от американска компания – производител, съобщи Велина Дукова от пресцентъра на лечебното заведение.

Към днешна дата за тригодишен период в УМБАЛ "Света Марина" - Плевен са извършени общо 852 робот-асистирани операции, от които 691 в гинекологията и 161 в урологията. 

Според акад. д-р Григор Горчев, който заедно със своя екип за първи път в България въведе робот-асистираната хирургия в гинекологичната практика с извършването на 25 януари 2008 г. на първата в Югоизточна Европа асистирана с робот тотална хистеректомия, решението именно в УМБАЛ "Света Марина" - Плевен да има две роботизирани системи е съвсем естествено.

"Ако направим сравнение с хирургията отпреди 15 години и днес, ще видим, че разликата е голяма поради две причини – първата е развитието на изкуствения интелект, който е внедрен в робота, а втората - развитието на интелекта на самия хирург, в който се инвестира много чрез различните форми на обучение. Ето защо този тип хирургия с роботизирана система е интелектуална хирургия, която все повече намира място в лечението на онкологичните заболявания преди всичко", коментира акад. Горчев.

УМБАЛ "Света Марина" в Плевен прилага натрупания 14-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лечението на своите пациенти.

"С въвеждането на новата роботизирана система в клиничната практика се наблюдават по-добри резултати в оперативната и лечебната дейност. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия", каза още Дукова. 

Тя припомни, че през 2010 г. акад. д-р Григор Горчев успя да осигури държавно финансиране по клинична пътека на онкологичните гинекологични операции, извършвани с роботизираната система "Да Винчи". "По този начин българската пациентка получи достъп до най-доброто лечение с авангардни технологии в областта на гинекологията", добави Дукова.
БТА