Шест опита за телефонни измами в Ловешко само за ден
Шест опита за телефонни измами в Ловешко само за ден / dariknews.archive

Само през вчерашния ден - 23 ноември в оперативната дежурна част на Областната дирекция на МВР - Ловеч, е получена информация от тел. 112 за шест опита за телефонни измами в Ловеч и Троян, а до 10.30 ч. днес - 24 ноември са отработени още три сигнала, алармират от полицията.

Тактиката на измамниците е добре известна. Непознат се обажда по телефона, представя се за служител на МВР и съобщава, че в момента тече „полицейска операция срещу телефонни измамници". За целта на органите на реда са им необходими всички налични пари на хората, които след края на „специализираната акция" ще им бъдат върнати.

От полицията припомнят и други познати схеми: „авансово плащане за последващо монтиране на климатици", „освобождаване от наказателна отговорност след пътнотранспортно произшествие със загинал", „нужда от спешно скъпоструващо лечение" и „освобождаване на колет от чужбина с голяма сума пари".

Органите на реда напомнят на хората, че трябва да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен близък или за полицай, прокурор, следовател и т.н., и при първа възможност да се свържат с роднина чрез съсед или познат. Други съвети към потенциалните жертви на телефонни измами са да споделят с приятели, да се обадят незабавно на тел. 112, да не дават пари на непознати, както и да не правят плащания под какъвто и да било предлог. И не на последно място - да не се доверяват на непознати и да не предоставят лични данни по телефона.