Седем опита за телефонни измами засечени само за ден в Сливенско
Седем опита за телефонни измами засечени само за ден в Сливенско / БГНЕС, архив

Полицията в Сливен предупреждава за зачестили опити за телефонни измами, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Сливен. Днес там са получени седем обаждания от граждани за опити да бъдат измамени, но до момента няма осъществена измама.

От полицията предупредиха гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане. Често срещан сюжет в последно време в измамите е "оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати".

Баба даде цялото семейно богатство на алоизмамник

Измамниците първо заплашвали жертвата с физическо насилие, а после по телефона звънял втори непознат, представящ се за полицай, най-често комисар. Той настоявал човека да предаде пари и вещи, уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, ценностите ще им бъдат върнати лично, като ще бъдат отличени и с награда от министъра на вътрешните работи.

Психолози обясняват защо ало-измамниците успяват да омагьосат жертвите си?

Сред другите измамни схеми са "катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина", "болен близък, който е настанен в болница и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина", "трудова злополука, възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко роднина" и др.