Представят нови схеми за работодатели
Представят нови схеми за работодатели / Sofia Photo Agency, архив

Среща между представители на Бюро по труда Плевен и работодатели ще се проведе на 28 октомври, петък, от 10.00 часа в хотел "Балкан". На срещата ще бъдат представени схемите "Безопасен труд" и "По-близо до работа".

По първата схема се очакват предложения от работодатели до 21 декември. По нея се кандидатства с проекти-предложения, между 50 хил. и 200 хил. лева са парите, които могат да се отпуснат за проект. Дейностите, които ще получават подкрепа, включват: анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност, общо или на отделни елементи от нея; модернизация и/или реконструкция и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд; закупуване на предпазни средства и специално работно облекло.

Ще бъдат финансирани и проекти, които се отнасят до разработване и придобиване на стандарти за безопасни условия на труд във връзка с въвеждане на ново работно оборудване и технологии и обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване и технологии.

По същото време ще бъде представена и другата схема "По-близо до работа". Тя стартира на 12 октомври и по нея все още не е кандидатствал никой, заявиха от Бюро по труда Плевен. Схемата се отнася за възстановяване на транспортни разходи на лица, приети на работа при определени условия. Държавата ще поема по 150 лв. месечно пътни разходи на хората, които живеят в една община, а пътуват за работа до друга. Новата схема "По-близо до работа" е за новоназначени работници и служители, които са с трудов договор не по-малък от 6 месеца, а преди това трябва да са били безработни.

На срещата в Плевен работодатели, които искат да кандидатстват с проекти, ще получат разяснения как да ги подготвят.