Повече от половината сигнали и жалби в Басейнова дирекция са основателни
Повече от половината сигнали и жалби в Басейнова дирекция са основателни / netinfo

122 жалби и сигнали са постъпили в Басейнова дирекция Дунавски район Плевен през изминалата година, съобщават от пресцентъра на дирекцията. По всяка е извършена проверка като е установено, че над 60 процента от тях са основателни.

Най-голям е броят на проверките по жалби и сигнали за нерегламентиран добив на инертни материали. Предприети са действия по преустановяване на незаконното изземане на баластра и за констатираните нарушения са информирани кметовете на общините. Проверени са и жалби и сигнали за ползване на воден обект или водовземане без издадено разрешително.

През изминалата 2008 г. след постъпили сигнали за замърсявания на Дунав, предимно от изпуснати трюмни води от преминаващи в българския участък на реката плавателни съдове, са направени проверки и са взети водни проби. Изпратени са писма до всички компетентни институции и са взети мерки за опазване на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на населението, разположени близо до р.Дунав.

Сигнали за нарушения на екологичното законодателство на територията на дирекцията могат да бъдат подавани на тел. 064/885 100 и на дежурен телефон: 0886/ 330347. Анонимни сигнали не се приемат, уточняват от дирекцията.