Подпалиха входната врата на жилището на шефа на полицията
Подпалиха входната врата на жилището на шефа на полицията / archive.dariknews

На извънредна пресконференция шефът на ОД на МВР-Плевен главен инспектор Йордан Каменов съобщи за инцидент, станал през изминалата нощ на входната врата на апартамента, в който живее със семейството си.

Йордан Каменов обясни, че в нощта на 1 март 2014 г. е направен опит да бъде запалена входната врата на апартамента, в който живее със семейството си в плевенския квартал "Дружба". Той се е прибрал със съпругата си към 3:30 часа от рожден ден на негов колега, а преди това - около 00:30 часа се е бил прибрал големият му син и тогава още не е имало поражения, което определя и времето на извършването на опита за палеж между 00:30 и 03:30 ч.

Каменов обясни, че е била разбита шпионката на вратата, след което течност с мирис на ацетон всъщност е била впръскана от вътрешната страна на вратата, която е обгоряла само от външната страна, тъй като впръсканата в апартамента течност не е могла да се възпламени.

Йордан Каменов сподели, че изпитва известни притеснения, най-вече за членовете на семейството си, поради което са предприети мерки за обезпечаване на сигурността им. Той категорично изключва вероятността, инцидентът да е предизвикан по лични причини.

"Лично аз смятам, че това престъпление, насочено срещу мен и семейството ми е извършено от лица, на които по някакъв начин като ръководител на дирекцията съм засегнал икономически интереси. Искам да подчертая, че нямам и не се работи по лична версия и лични мотиви. Единствените версии, които са изградени са чисто с професионална насоченост и се отнасят към лица от активния и криминален контингент на територията на ОД на МВР - Плевен", каза Йордан Каменов.

Той добави, че се работи и по други две версии относно лица, на които по някакъв начин са засегнати бизнес интереси по отношение на ДДС измами, трафик на хора, проституция, по отношение на незаконната търговия с акцизни стоки и по-специално разпространението на цигари и най-вече противодействието на кражбите за периода в който Йордан Каменов е оглавил дирекцията.

Шефът на ОД на МВР каза, че не е получавал заплахи по никакъв начин. Той обясни, че входната врата на блока се отваря с чип и предвид това, че там има близо 100 апартамента е възможно да е проникнато заедно с някой от живеещите там.

В момента се преглеждат и камерите в района на жилищния блок и тези около входните пътни артерии. По данни на съседи, които са усетили шум, свързан с произшествието, може да се счита, че палежът е извършен около 2:00 часа, каза Йордан Каменов и допълни, че по думите на съседка, вероятно извършителите са били двама.

Той обясни, че огънят е изгаснал и не се е наложило сигнализиране на пожарната охрана.
Шефът на полицията в Плевен определи инцидента като опит за сплашване и за дискредитиране на неговите професионални действия.

За случая главен инспектор Каменов е уведомил главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и министър Йовчев.