Плевенска филхармония оцеля, няма да става симфониета
Плевенска филхармония оцеля, няма да става симфониета / Dariknews.bg

Плевенска филхармония няма да бъде преобразувана в симфониета, това стана ясно във вторник, след като правителството прие постановление на Министерски съвет за преобразуване на държавните културни институти.

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров обясни за Дарик, че филхармонията в Плевен няма да бъде преструктурирана заради решение на Общинския съвет в града да поеме част от издръжката й. Така средствата, които културното министерство би спестило от издръжката на филхармонията, ако дружеството беше преобразувано, ще се поемат от общината.

Миналата седмица кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски се срещна със зам.- министър Тодоров и предложи съфинансиране на филхармонията, ако тя бъде запазена в сегашния си вид.

В опит да спре изпълнението на плановете на Министерството на културата за преструктуриране, директорът на Плевенска филхармония Ивайло Атанасов представи пред медиите документи, доказващи високите показатели в работата на дружеството през последните години. Цифрите показват, че филхармонията в Плевен се нарежда веднага след Софийска филхармония по успеваемост на различните показатели.

Филхармониите в Шумен, Враца и Видин ще бъдат преобразувани в симфониети.