Пациенти могат да спасят туризма в Плевен
Пациенти могат да спасят туризма в Плевен / Дарик Плевен
Пациенти могат да спасят туризма в Плевен
32966
Пациенти могат да спасят туризма в Плевен
  • Пациенти могат да спасят туризма в Плевен

Състоянието на туризма в Плевенско в момента е понятие с много неизвестни. Бъдещето на града е в развитето на здравен туризъм, това e мнението на Христо Каленов, член на управителния съвет на Националния туристически менджмънт клуб, зам.- председател на Консултативния съвет по туризъм и общински съветник в Плевен. Повод за равносметката е Световния ден на туризма - 27 септември.

Плевен разполага с всички предпоставки за осъществяването на здравен туризъм. Тук има Медицински университет, кардиоклиника, клиника по очни болести, държавна ортопедична клиника и частна такава, която разполага с изключително модерно оборудване. Голям плюс в тази насока са постиженията на проф. Григор Горчев, който е светило в онкогинекологията, обясни още Христо Каленов. Пациентите, когато идват да се лекуват тук, могат да посещават богатото ни културно историческо наследство и хотелската база, която е на добро ниво, допълни той.

По думите му, в момента градът ни се посещвата само от "сити брейк" групи, които идват за почивните дни или представители на бизнеса, идващи на работни посещения за ден-два. За да се развива туризма, има нужда от нестандартни идеи и въображение да се направи нещо, което другаде не е правено, обясни още Христо Каленов. Всичко това обаче, може да се случи само при наличието на сериозен финансов ресурс и орган, който да канализира нещата.

Според него, за година от 35 до 50 хиляди лева се отделят от общинския бюджет за развитието на туризма в Плевенска община. Парите идват от туристически такси, които плащат хотелите и са крайно недостатъчно. Обикновено те се използват за рекламни и информационни материали и табели, обясни още той.

Що се отнася до комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен, който в началото на годината беше представен от Общината, то той е зациклил. По него беше предвидено да се прави ритуална пещерна зала в Горталово, художествено осветление за крепостта Сторгозия, зрителна площадка на Панорамата и още други идеи, но засега те остават нереализирани. По думите на Каленов, пречки са се появили, защото проектът е не бил съобразен с Натура 2000 и с някои от изискванията на РИОСВ Плевен за ползването на територията в Горталово. Така че засега не бива да разчитаме на този проект да ни развие туризма, спасението е в пациентите-туристи.