Общината се обръща за помощ към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии
Общината се обръща за помощ към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии / dariknews.archive

"Ще поискаме съдействието на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет и в понеделник ще бъде отправено официално искане за помощ от там. Това обяви пред медиите арх. Трифон Иванов - вр.и.д. кмет на Плевен.

В брифинга участваха още представители на Кризисния щаб към Община Плевен, областният управител Ралица Добрева, началникът на РДПБЗН - Плевен комисар Емил Маринов и шефът на отдел "Екология" в общината.

Сред критичните точки в града, след разразилата се буря снощи, арх. Трифон Иванов посочи района на бившия Базар, магазин Била, изхода за София в близост до завод Яна, където незабавно е започнало разчистването от заседнали автомобили и изпомпване на водата.

Междувременно от фирма "Паркстрой" са започнали веднага разчистване от паднали дървета и клони в централната част на Плевен и всички критични места, за които са получени сигнали. В района на магазин Кауфланд пък паднало дърво е прекъснало захранването на тролейбусната мрежа, което е било възстановено в рамките на час и половина.

Арх. Иванов подчерта ефекта от своевременните и съгласувани действия между основните звена, участвали в решаването на възникналите проблеми в следствие на проливния дъжд, излял за час 40 литра на квадратен метър.
Той не скри, че Кризисният щаб е обсъждал и въвеждане на бедствено положение в Плевен, което не се е наложило именно благодарение на своеврееменните действия на участниците в кризисната ситуация.
Основните щети от стихията са в село Буковлък, където на една от улиците асфалтовата настилка е изцяло отнесена от водата. Седем къщи в селото са наводнени и в момента се почистват от наносите, довлечени от водата.

По-конкретни данни относно степента и стойността на нанесените щети ще има към края на неделния ден, но по предварителни изчисления, щетите ще са за над 2 млн. лева, предвид разрушената улица и отводнителни канали в село Буковлък, сподели арх. Трифон Иванов.

Началникът на РДПБЗН - Плевен комисар Емил Маринов посочи, че усилията не неговите екипи са били насочени към спасяване на застрашени хора и транспортни средства, каквито е имало например пред завод "Мизия". Отводнявани са и обществени и жилищни сгради по подадени сигнали.

Общината се обръща за помощ към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии
netinfo

Той информира, че в понеделник екипи на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии ще дойдат в Плевен, за да окажат съдействие при огледите на щетите, нанесени от водната стихия.

31 оповиквания са постъпили в службата до 13:00 часа днес, като от тях 27 са били обслужени от екипите на ПБЗН-Плевен. Маринов подчерта доброто взаимодействие с "Паркстрой" в съвместната им работа.

Веднага след срещата с медиите от отдел „Екология" и специалисти от фирма „Паркстрой" започнаха оглед на дърветата в града, за да бъдат премахнати опасните дървета или клони.

На мястото на изкоренени иглолистни дървета, пред Областна управа и Военния клуб, ще бъдат засадени нови.