НДСВ ще излезе със самостоятелна кандидатура за кмет на Плевен
НДСВ ще излезе със самостоятелна кандидатура за кмет на Плевен / Dariknews.bg

Като либерална формация НДСВ ще даде карт бланш на местните си структури да вземат решение съобразно ситуацията във всяко населено място дали ще издигнат свой кандидат за кмет или да влязат в коалиция на местните избори през 2011 год. Това посочи на пресконференция в Плевен председателят на Женската либерална мрежа към НДСВ Анелия Атанасова.

Тя изтъкна, че е изключително важно да се подкрепят местните кандидатури, които са благонадеждни и носят авторитет, независимо от коя формация са. Местните избори са една мажоритарна извадка, защото качествените хора не са събрани само в една партия, подчерта политоложката. Що се отнася до президентските избори, Атанасова изтъкна, че НДСВ има идея да издигне свой кандидат. Тя обаче не пожела да огласи едно определено име, като подчерта, че то ще стане ясно, когато политическото ръководство на движението реши да го обяви.

Имаме изключително качествени хора, които могат да заемат президентския стол и това е не само Меглена Кунева, но и Огнян Герджиков, Камелия Касабова и много други, допълни още Анелия Атанасова.

Ръководителят на областната организация на НДСВ в Плевен Илиан Георгиев посочи, че първоначалната нагласа на движението е да излезе със собствена кандидатура за кмет на Плевен и да има собствена листа за общински съветници. Решение за това е взето от оперативното ръководство на НДСВ Плевен на 3 декември.

Георгиев допълни, че за сега се обсъждат две кандидатури, като също не посочи имена, но поясни, че са мъже. В Червен бряг НДСВ ще влезе в коалиция със сините за кмет и листа, коалиция ще има и в Кнежа и Долни Дъбник, но не е ясно с кого. Движението в община Гулянци ще излезе със самостоятелна листа за кандидати за общински съветници.

Общините Долна Митрополия и Белене са взели решение да издигнат собствени кандидатури за кметове и листи. В Никопол движението ще има коалиция за кметска кандидатура, но самостоятелна листа. НДСВ Левски ще влезе в широка коалиция с десни партии и за кмет, и за листа.

Движението в община Пордим е заявило коалиция, но без да уточни с кои партии, а това в Искър ще излезе със самостоятелна кандидатура за кмет и коалиционна листа за съветници. Решенията на местните структури ще бъдат представени на Национален съвет на НДСВ в София на 18 декември.