/ archive
Излезе от печат изданието на Регионалния исторически музей в Ловеч „40 години от полета на първия българин в Космоса“, съобщи Елена Георгиева, главен уредник „Работа с публики”.

Къде се пази скафандърът на първия ни космонавт?

То представя историята на полета на четвъртия международен екипаж от международната програма за изследване и използване на Космоса „Интеркосмос”, в която се включва и България.

Изданието разказва за жизнения и професионален път на състава на екипажа, а специални раздели отразяват приноса на българските учени за развитието на космонавтиката. Научен консултант на изданието е лично генерал-лейтенант инж. Георги Иванов.

kosmonavt
archive

През целия месец април в Музейна сбирка „Атанас и Васил Атанасови” в Ловеч ще бъдат прожектирани документални филми, информира още Георгиева. „Първият” (за първия български космонавт генерал-лейтенант инж. Георги Иванов) ще може да бъде видян в понеделник, сряда и петък, а „Напред и нагоре” (за ловчалията акад. Димитър Мишев) – във вторник и четвъртък.

Прожекциите са от 15:00 и 17:00 ч. Сценарист и режисьор и на двете ленти е Петко Горанов. С него ще има и среща - на 10 април (сряда) от 17 ч. в салона на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.”.

Изложбата „40 години от полета на първия българин в Космоса”, която сега може да бъде видяна в центъра на Ловеч, ще гостува от 10 април до 10 май на Регионален исторически музей – Пазарджик.