Местан: Първото нещо за България е категоричното възстановяване на демокрацията
Местан: Първото нещо за България е категоричното възстановяване на демокрацията / archiv.DarikNews

"Най-големият проблем на българската държава е, че идеята за демократичната система през последните четири години е била подменена с отношения, които са характерни за „Подземието", каза председателят на ДПС Лютви Местан в Плевен.

„Оказва се, че имаме подземие, облечено в публична власт и за това най-важната задача е възстановяването на дискредитираното усещане за държавност. Това означава укрепване на демократичните институции, за да не е възможно една или две персони, подслушвайки политици, бизнесмени, журналисти и в случай, че интересът им налага това и други български граждани с цел да ги държат в подчинение.

Това означава управление, при което няма да е възможно един министър председател да привиква в дома си представителите на уж независимата съдебна власт, за да решават кадровите въпроси на съдебната система, защото от разгласения разговор между бившия министър председател Бойко Борисов, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, ние узнаваме точно това, че едва ли не при това управление, специализираните държавни органи, които би трябвало да решават кадровите въпроси на независимата съдебна власт в лицето на Висшия съдебен съвет, са били един своеобразен параван или инструмент, който само формално ще реализира решения, взети на то".

Местан Първото нещо за България е категоричното възстановяване на демокрацията
netinfo

Лютви Местан каза, че е станало ясно, че от Европейската комисия са били болезнено прави, когато в последния си доклад за България са били изразени съмнения, че има разделение на властите в страната и че съдебната власт е достатъчно независима.

Той изрази съгласие с мнението, че не е редно някой да може да бъде записван по този начин. „Но няма как да позволим, темата за съдържанието на този разговор да бъде подменена с тази за начина, по който той е записан. Големият проблем на българската държава е съдържанието на този разговор и проблемът не е в нецензурните изрази, а втова, че той разкрива не просто едно драстично нарушение на Наказателния кодекс, а този разговор е ярко доказателство, че законът се е нарушавал системно".

Лютви Местан посочи, че в записа, от бившия министър председател се иска, г-н Кокинов да стане апелативен прокурор. Той попита как така, след като Бойко Борисов не е член на Висшия съдебен съвет, от него ще зависи този кадрови въпрос.

„Ако днес сте болни и не се надявате на българското здравеопазване, ако днес се чувствате нещастни и беззащитни пред посегателства и грабежи, знайте, че вината не е във вас", каза заместник-председателятна ДПС и депутат в Европейския парламент, Филиз Хюсменова и заяви: „Ние не сме лош материал, както мисли бившият министър председател Бойко Борисов. Лошо и непоносимо за всички български граждани беше неговото управление. Не слушайте и не вярвайте, че Европа подкрепя политиката на това правителство, защото няма здравомислещ човек, който да предпочете асфалта пред човека.

Местан Първото нещо за България е категоричното възстановяване на демокрацията
netinfo

Филиз Хюсменова каза, че само този, който не умее да управлява, мени мнението си по три пъти на ден и си отива пред разгневените хора на улицата. „Крайно време е да ги изпратим да си ходят".

Депутатът от 41-то Народно събрание и водач на листата на ДПС за 15-ти МИР-Плевен Митхат Метин каза:
„Тази зала помни най-светлите мигове на ДПС. Ние трябва с цената на денонощен труд да се докажем и трябва да запазим този политически актив. Съседните региони си мечтаят, народният им представител да бъде техния глас в София, а ние го имаме вече осем години.

Местан Първото нещо за България е категоричното възстановяване на демокрацията
netinfo

Аз съм в София и съм пряката връзка с държавата, за да мога да защитавам вашите интереси. Направете така, че тази мащеха да стане за нас малцинствата, родна майка!"

„Когато ние казваме, че еднопартийното ръководство на Бойко Борисов се изроди в еднолично управление, имаме предвид точно тези вече безспорно доказани действия на г-н Борисов и на заместника му - Цветан Цветанов", каза Лютви Местан и отново посочи, че обяснението за бедността и безработицата е в дискредитираната демокрация в България.

Местан Първото нещо за България е категоричното възстановяване на демокрацията
netinfo

„Няма недемократичен изход от кризата", каза Местан. „За това първият проблем на България е категоричното възстановяване на демокрацията, категоричното възстановяване на демократичните институции.
Всяка нация има нужда от своите силни фигури, но те трябва да бъдат вписани в демократичната система, а не да я подчиняват на себе си".

На 27 април в Плевен се проведе среща-митинг на ръководството на ДПС с членове и симпатизанти на партията.