/ dariknews.archive
„Нашата национална академична мрежа беше създадена преди около 10 години с една цел - да демонстрира националния характер на БАН и да може потенциалът в институтите на БАН и нейните звена, да бъде използван за благото на всички.

Гласуваха разпределение на средствата за спорт и младежки дейности в Община Плевен

По този начин Българската академия на науките, която тази година ще чества 150 г. от създаването си изпълнява ссвоята роля на национален научен и духовен експертен център в полза на цялото българско общество“.

Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски преди тържественото подписване на Меморандума за сътрудничество между Българска академия на науките и Община Плевен, което се състоя на 28 февруари в Актовата зала на Община Плевен.

memo
dariknews.archive

Гости на церемонията по подписването ректорът на Медицински университет-Плевен проф. д-р Славчо Томов, дмн, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, както и членове на Събранието на академиците и член-кореспондентите.

memo
dariknews.archive

Преди да положи подписа си, кметът на Плевен Георг Спартански каза: „Това е чест, която не се оказва на всеки и ние сме благодарни за това че ще подпишем договор за сътрудничество с БАН - една институция, която съществува от самото възстановяване на българската държава. Едни от крайъгълните камъни на всяка държава е науката, това са хората на духа, които могат да дават посоките на развитие на държаавата.

Ще бъде грехота този огромен научен и творчески потенциал да не бъде използванм не само от Пбщина Плевен, а и от българските общини, защото в съвременния свят на конкуренция на идеи и постижения се развиват и успяват тези, които вплитат в едно политическите цели с практическите програми с реализацията на които се развива обществото.

Без наука и без използване на потенциала на хората, които са дарени от Бога с повече качества от нас, без вплитането на това богатство на нацията в практическата работа на българските общини, аз лично не мога да си представя развитието на България като държава и общество“.

memo
dariknews.archive

Ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов посочи, че академичното ръководство на висшето училище винаги е работило в тясна колаборация с Община Плевен и Българската академия на науките.

"Заедно с БАН имаме обща академична история, която надграждаме през годините", каза ректорът като припомни, че по време на негоия първи мандат в Плевен е създаден Регионалният академичен център-Плевен, който вече е сред най-добре работещите центрове в страната.

"Науката излезе от София, тя дойде в град Плевен - при хората, а с този меморандум ще бъдат създадени предпоставки, науката реално да тръгне ръка за ръка с бизнеса", каза проф. Томов.

memo
dariknews.archive


Споразумението предвижда задълбочаване на сътрудничеството между институтите на БАН и местните власти, културните и образователните институции, бизнеса в региона, както и кандидатстването със съвместни проекти. 

memo
dariknews.archive

memo
dariknews.archive

memo
dariknews.archive

memo
dariknews.archive