Край Деветаки обезопасяват изоставен сондаж, изпускащ вредни емисии
Край Деветаки обезопасяват изоставен сондаж, изпускащ вредни емисии / dariknews.archive

Газов сондаж от времето на социализма, експлоатиран до септември 2003 г. от предприятие „Проучване и добив на нефт и газ" АД гр. Плевен, изпуска газ и втечнени нефтени емисии. Това стана ясно след сигнал от жители на ловешкото село Деветаки до противопожарна охрана. Веднага е последвала проверка, назначена от областния управител на Ловеч Милко Недялков, съобщиха от областна администрация-Ловеч.

Обследването на опасния обект е извършено от комисия, съставена от експерти от Областна администрация - Ловеч, от община Ловеч, от Областно управление пожарна безопасност и защита на населението - Ловеч, и от РИОСВ - Плевен, председателствана от главния секретар на Областна администрация инж. Емил Емилов. От проверката е станало ясно, че от сондажната помпа липсват спирателните кранове на трите изхода, както и останалите елементи, които възпират изтичането на газ от сондажа. Констатирано е изтичане на газ и втечнени нефтени емисии, в съчетание със силна миризма, която се усеща в широк периметър и създава опасност от пожар. Замърсяването на почвата е в радиус от 50-70 м. около изоставения сондаж.

От РИОСВ - Плевен беше взета проба на въздуха и почвата около авариралото съоръжение, като предстои да бъде изготвен анализ за нивото на замърсяване и неговият вид. От комисията предложиха да се предприемат незабавни мерки за спиране на изтичането на газ и конденз от сондажа, с цел преустановяване замърсяването на атмосферния въздух и почвата, както и вторичното замърсяване на подземните водни обекти. Областният управител веднага е влязъл във връзка с аварийната група на „Проучване и добив на нефт и газ" АД гр. Плевен.

От четвъртък започва обезопасяване на обекта и спирането на изтичането на вредни газове и конденз. Направено е и запитване до Министерството на икономиката и енергетиката относно бъдещето на изоставения сондаж. „Проблемът е от години, вече на опасното място е избухвал пожар, който може да има непоправими последици", коментира проблема Недялков. Предстои да се обсъди и изграждането на надеждна пасивна защита около сондажа с цел предотвратяване на злонамерени действия.