Кандидати за пенсиониране напират в плевенския офис на НОИ
Кандидати за пенсиониране напират в плевенския офис на НОИ / Дарик Плевен, архив
Кандидати за пенсиониране напират в плевенския офис на НОИ
36141
Кандидати за пенсиониране напират в плевенския офис на НОИ
  • Кандидати за пенсиониране напират в плевенския офис на НОИ

Близо два пъти се е повишил броят на желаещите да се пенсионират в Плевенска област през последните месеци. Това обяви директорът на Районно управление "Социално осигуряване" Плевен Галина Станимирова. Тя обясни желанието на хората с опасенията им от промените в условията за пенсиониране, които ще настъпят от 1 януари 2011 год.

От 1 октомври до 6 декември тази година подадените заявления за отпускане на лични пенсии за трудова дейност са 1 267, а за същия период на миналата година са били 961. "В обединената приемна на НОИ в Плевен вече е обичайна гледка струпването на хора, които желаят да се възползват от сега действащите разпоредби. На ден се обслужват от 150 до 220 души, подаващи заявление за отпускане на пенсии", допълни Галина Станимирова. Четири са гишетата, на които се приемат документите, средно от 15 до 25 минути отнема първоначалната им обработка.

Директорът на плевенското Районно управление "Социално осигуряване" апелира към хората, които са от Плевен и ще подават заявления за отпускане на пенсия, да не го правят в сутрешните часове. Тогава се събират много хора, повечето от тях са и от околните населени места, в които няма изнесени приемни на НОИ.

Какво се променя след 1 януари 2011 год. и каква е ситуацията сега чуйте от Галина Станимирова в звуковия файл.