Ивайло Калфин: Правителството не изпълнява и половината от Манифеста на ПЕС
Ивайло Калфин: Правителството не изпълнява и половината от Манифеста на ПЕС / abv-press.bg

"От десетте точки на Манифеста на ПЕС половината не се изпълняват от българското правителство, даже се върви в обратна посока". Това заяви на пресконференция в Ловеч евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящите европейски избори Ивайло Калфин.

Младежката безработица, която е сочена за основен приоритет, за една година се е увеличила от 27 на 30% в България. „И тя няма да се реши с мантри и със заклинания и с това колко е хубаво, че ЕС е приел политика за младежка гаранция", посочи той. Въпросът с младежката безработица има конкретни решения, каза Калфин и посочи за пример идеята за въвеждането на дуалната система, в която младите хора работят и учат едновременно. Промените в няколко закона обаче практически изключиха тази система, каза евродепутатът. „Така, че ние пак се връщаме на темата „лозунги" и да изпратим 5 000 души стражари из селата по „Временна заетост. Това не е младежка политика по никакъв начин", каза Калфин и допълни, че не бива да бъде учудващо, че все повече младежи избират да живеят в чужбина.

„АБВ заявява, че има минимум пет теми в българското общество, по които държавата трябва да намери съгласие и да гледа дългосрочно на тях", каза Ивайло Калфин. Една от тях е свързана със структурата на икономиката, обясни той и допълни, че България няма как да забогатява, при положение, че изнася суровини и евтини услуги, а технологичният износ е под 4%. „Заради това ние смятаме, че за 10 - 15 години България трябва да се опита да смени профила на икономиката.

Най-общо това е свързано с насърчаване на такъв вид производства, които са технологични и имат пазарна врата. Ивайло Калфин заяви, че в България трябва да се върне планирането и даде пример с Европейския съюз, където до 2020 г. се знае всяко евро къде ще бъде похарчено и какъв резултат трябва да се постигне.