Интелигентни транспортни системи обсъждат на Европейски семинар
Интелигентни транспортни системи обсъждат на Европейски семинар / archiv.DarikNews

На 5 и 6 декември, Сдружение „Еврорегион Плевен-Олт" - България провежда в Плевен Европейски семинар на тема „Управление на спешни случаи и инциденти". В него участват представители от Европейската комисия, държавна, регионална и местна власт, експерти, други заинтересовани страни, както и партньорите по проекта.

Интелигентни транспортни системи обсъждат на Европейски семинар
netinfo

Един от делегатите от Европейската комисия е Самсон Цегай, който има задачата да представи възгледите на комисията по темата на семинара.

Представители на страните Италия, Ирландия, Гърция и Австрия, ще представят свой опит и практики, които вече са разработени в техните страни. "Идеята е, тези постижения да се приложат в страните от Югоизточна Европа, на които тепърва предстои да се развиват по този път. След семинара в Плевен, такъв ще се проведе в още седем страни на ЕС", обясни Стилиян Върбанов, изпълнителният директор на партньорската организация по проекта за България - Сдружение "Еврорегион Плевен - Олт".

България прие миналата година Закон за въвеждане на интелигентните транспортни решения и това са първите крачки към изпълнението му. Най-заинтересовани от въвеждането на интелигентните транспортни системи са общините, които в момента разработват общинските планове, на базата на които ще се направи регионален план, който съответно ще бъде последван и от националния план.

С тази инициатива Европейската Комисия иска именно да подпомогне създаването на общински и регионални планове, за да може да се създадат и добри национални планове", поясни Стилиян Върбанов.

Финансирането, което е на обща стойност близо един милион евро е по Оперативна програма за междурегионално  сътрудничество ИНТЕРРЕГ ІVС". Девет са партньорите от различните държави по проект "Мрежа от региони за ИТС решения" като всеки от тях има собствен бюджет за дейностите, които ще изпълнява.

Интелигентни транспортни системи обсъждат на Европейски семинар
netinfo

Откриването на семинара се състоя на 5 декември от 10:00 часа в хотел "Ростов".