Фолклорни състави от Румъния, Турция и Черна гора ще танцуват на ловешка сцена
Фолклорни състави от Румъния, Турция и Черна гора ще танцуват на ловешка сцена / dariknews.archive

Фолклорни състави от Румъния, Турция и Черна гора ще танцуват в събота, 25 юли, от 19:00 ч. на откритата сцена на пл. „Тодор Кирков" в кв. Вароша в Ловеч, информират от пресцентъра на общината.

Фолклорна група "Ciobanasul" от село Валеа Данилу от Румъния, танцовите състави „Нилюсар" и „Калъч калкан" от град Бурса, Турция, и танцовата група „Kud duga" от град Беране, Черна гора, ще представят характерните танци на своите държави в Ловеч.

Съставите са участници в Националния фолклорен фестивал „Искри от миналото", който се провежда в гр. Априлци на 25 и 26 юли на открита сцена в центъра на града. В него ще се представят общо 120 състава с над 1500 участници. Традиционно в него участват и най-добрите фолклорни състави от народните читалища на община Ловеч. Фестивалът се провежда вече петнадесет години, като през последните две е и с международно участие. Организатор на фестивала е НЧ "Светлина - 1895" със съдействието на община Априлци.

Чуждестранните състави от Турция, Румъния и Черна гора ще имат възможност да се запознаят с културните и историческите забележителности на Ловешкия регион. Те ще посетят Ловеч по покана на кмета Минчо Казанджиев, ще посетят туристическите обекти и ще представят своите концертни програми пред жителите и гостите на люляковия град.