Цецка Цачева откри Лауреатски дни Катя Попова
Цецка Цачева откри Лауреатски дни Катя Попова / archiv.DarikNews

„За мен е привилегия да бъда патрон на поредното издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева, при откриването на фестивала.

В словото си, тя се обърна към публиката с думите: „Вие сте онези, които дават самочувствието на всички, които свирят и пеят за нас. Вие със сърцата си, най - точно усещате онази магия, която е в музиката. А Катя Попова, нашата, плевенската прима, националната и европейската прима, е още едно нещо, което да добавим към гордостта си, че сме плевенчани. И нека вашите аплодисменти бъдат най - ценния дар към тези, които правят денят ни по - слънчев, и по - приветлив".

Цецка Цачева откри Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

На гостите на фестивала и на Плевен, председателят на Народното събрание пожела, заедно с насладата от изкуството на музиката, „да видят нашия хубав град, да се разходят по улиците му и да отнесат в сърцата си споменът за Плевен".

Кметът на Плевен, проф. д-р Димитър Стойков каза: "Фестивалът беше и остава празник на творческия дух на изкуството, на посланията за хармония и красота.

Цецка Цачева откри Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Горд съм, че родният град на Катя Попова продължава добрата традиция да събира на една сцена утвърдени творци и млади таланти от различни страни, за да създаде неповторима атмосфера с магията на музиката".

Стефан Илиев - експерт в Министерството на културата и преподавател по мениджмънт, гост на фестивала сподели:
За мен е особена чест да бъда сред вас и да изкажа вниманието и уважението на Министерството на културата към утвърдилия се форум, който за пореден 28 - ми път написа славни страници за достиженията на знаменити творци, артисти, състави и разбира се с участието на държавната филхармония - град Плевен.

Цецка Цачева откри Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Стефан Илиев прочете поздравителен адрес на министъра на културата Вежди Рашидов, отправен към организаторите, участниците и гостите на 28-я Международен музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" . В него се казва: „За пореден път един от музикалните градове на България ще предостави сцената си за непосредствено общуване с таланта на изпълнители и състави и с техните стойностни творчески изяви. Радостно е, че този утвърдил се през годините културен форум, сроден емблематично с българската оперна легенда Катя Попова, дава възможност за изява на творци, ценители и почитатели да съпреживеят вдъхновяващата сила и въздействие от посланията на изкуството и да съхранят незабравими спомени от музикалните дни".

Цецка Цачева откри Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

В програмата на първата фестивална вечер прозвучаха Концерт No.5 за пиано и оркестър от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на Юлианна Авдеева от Русия, Ария на бижутата от операта "Фауст" от Гуно, Ария на Лаурета от операта "Джани Скики" на Пучини и Ария на Русалка от едноименната опера на Антонин Дворжак, изпълнени от Силвия Тенева - сопран.

Цецка Цачева откри Лауреатски дни "Катя Попова"
netinfo

Накрая, на първия концерт от Международните музикални лауреатски дни "Катя Попова", Бонян Тиан - Китай, изпълни Концерт за виолончело и оркестър в си минор от Антонин Дворжак.

Концертът премина с участието на Плевенска филхармония, под диригентството на маестро Цанко Делибозов.

Тази вечер фестивалната програма продължава с камерен концерт от 19:00 часа в Камерна зала "Катя Попова"