Безработицата продължава да расте
Безработицата продължава да расте / снимка: Dariknews.bg

Нарастване на безработицата в община Плевен се наблюдава през месец юли, каза директорът на плевенското бюро по труда Недко Лачев. Според данните, 5 683 души са били без работа, което формира ниво от 7.65%. За област Плевен нивото на безработица е 11.24%. 244 души в общината са започнали работа като най-голяма част от тях са работници, следвани от специалисти в определена област и лицата без специалност.

Обезпокояващо е нивото на тези, които не са потвърдили регистрацията си в Бюрото по труда. Една част от тях са започнали работа и не са уведомили Бюрото по труда, а други вероятно са на почивка. Очакваме през септември и октомври тези хора да се върнат отново, допълни Недко Лачев. С последните промени в Закона за насърчаване на заетостта, ако безработен безпричинно пропусне регистрация, в следващите 6 месеца тя не може да бъде подновена. Предишният такъв наказателен срок беше една година.

Няма масови съкращения и заявки за такива от плевенски предприятия, обясниха още от плевенското Бюро по труда.

Продължава работата и по оперативните програми. По "Развитие на човешките ресурси", схема "Развитие" вече 8 работодатели са подали заявки за 26 работни места. Безработните, които са подали заявление за тези места, са 22, а одобрените - 12. Става дума предимно за продавач-консултанти, счетоводители и офис секретари. Вече са сключени и 3 договора за заетост с работодателите, подали заявки. Оттук нататък следва безработните да си изберат къде ще се обучават, да се обучат, след което ще сключат договор за заетост и с работодателя. Тези хора ще работят по схемата от 9 до 12 месеца, уточни шефът на Бюрото по труда.

По схамета "Аз мога" в момента не се приемат заявления, защото Агенцията по заетостта прави преразпределение на средствата. По тази схема се обучават около 800 човека в Плевенска област, за тях ще има финансиране да довършат обучението си.

Три заявления са подадени по схемата "Отново на работа", очаква се тези безработни да преминат курс на обучение и да започнат работа. Вече 5 работещи "баби" има по тази схема, чиято цел е да подпомага връщането на работа на майките с деца до 2-годишна възраст. Четири от бабите работят от юли, а петата е започнала от август, каза още Недко Лачев. С подадените нови 3 заявления можем да кажем, че тази схема върви добре, допълни той. Семейства, които искат да се включат в схемата, но нямат предвид някоя безработна роднина, също могат да подадат документи в Бюрото по труда. Има безработни, които са заявили желание да се включат, майките и татковците ще могат да проведат събеседване с кандидатите и да изберат този, който те предпочитат.