Перник с 10 кандидати за кметове
Перник с 10 кандидати за кметове / Sofia Photo Agency, архив

Десет са претендентите да седнат в кметския стол и да управляват община Перник. В Общинската избирателна комисия до 17 часа са подадени заявления само от кандидати на партии и местни коалиции.

Росица Янакиева от БСП и коалиция ще се бори за втори мандат. Със заявка за вота е и депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова. Вихрен Матев е в списъка като независим, но регистриран от партия "Другата България". Местната коалиция „Демократи за Перник", обединяваща ДСБ, Демократическата партия, БЗНС и ВМРО е в подкрепа на стоматолога д-р Валентин Павлов - настоящ общински съветник и мажоритарен кандидат и водач на листа на ДСБ за народни представители на последните парламентарни избори.

От СДС и Синята коалиция издигнаха кандидатурата на инженера енергитик и синдикален деец Николай Драгомиров. РЗС залага в изборната надпревара на бившия председател на Общинския съвет в Перник Димитър Огнянов, по-популярен като Джими. Областният председател на партия Атака проф- д-р Румен Ваташки също ще се бори за гласове на местните избори.

Ромският лидер Методи Стоилов е кандидатът за кмет на Перник от името на ромската организация Движение "Единство". Зелената партия също е регистрирала свой претендент - Костадин Костадинов от пернишкия квартал "Бела вода". С амбиция за управление на община Перник е и "Българска социалдемокрация" на Александър Томов, която предлага за кметския стол Стефан Ангелов.