/ iStock
Вандали, които са чупили общинско имущество в последните няколко нощи в Монтана, са заснети от камерите за видеонаблюдение, а записите са изпратени на полицията за разпознаване на извършителите, съобщи кметът на града Златко Живков.

Били са обърнати контейнери за смет, изтръгнати улични кошчета за боклук и драсканици с нецензурни надписи.

Вандализъм в София: Над 10 коли с нарязани гуми, опожарено такси

Записите са с добро качество и лицата на вандалите се виждат ясно. Очакваме полицията да ги разпознае, да започне разследване и да има наказания, обяви Живков. Той припомни, че в миналото в Монтана многократно е имало вандалски прояви, при които са били повредени или счупени улични лампи, детски и спортни площадки, химически тоалетни, пейки, кошчета, контейнери за отпадъци и т.н.

Кметът на Монтана поясни, че в последните месеци Общината е променила текстовете на наредбата за опазване на обществения ред и на общинското имущество, като вече са предвидени много по-големи глоби за извършителите. На много места по улици и в паркове са поставени камери за видеонаблюдение, които снимат с добро качество и в тъмната част на денонощието, а в сградата на Общината има дежурен, който наблюдава какво се случва.

Само за няколко дни: Десетки случаи на вандализъм в Сливен

Досега също е имало случаи на разпознати вандали, но те или не са наказани, или са наказани символично, поясни кметът.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Цветомир Цветков/БТА