/ Павел Тенчев
"20 процента от всички издадени от областните администрации апостили към 15 юли са в областната администрация в Кърджали", съобщи областният управител Никола Чанев.

78 трайно безработни от Кърджалийско намират работа по програма за заетост за 2019 г.

По думите му, за всичките 28 области в страната те са 28 000 апостила, от които над 5 хиляди са на територията на област Кърджали. "До 31 декември 2018 година легализирането на определен тип документи, издадени от общините, ставаше чрез външно министерство и процедурата беше доста тежка. От 1 януари тя бе вменена на областните управи в страната, което доста улеснява гражданите", припомни Чанев.

Той подчерта, че по брой издадени апостили област Кърджали се нарежда на първо място в страната като всяка пета заверка се издава от администрацията в Кърджали.

Най-дефицитни на пазара на труда в Кърджалийско са шивачите, строителите и машинните оператори

Според Чанев, този интерес се дължи вероятно на многото наши съграждани, които живеят извън пределите на България, в Р.Турция, както и в страните от ЕС и имат необходимостта за легализиране от определен тип документи.

По думите му, на второ място по заверени с „апостил“ документи е администрацията на София област, с издадени до средата на юли около 3 500 „апостил“-а, а на трето - София град, с близо 2 500.