Заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев участва в пътуващ семинар с основна тема борбата с корояда по иглолистните гори в Източните Родопи.
Заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев участва в пътуващ семинар с основна тема борбата с корояда по иглолистните гори в Източните Родопи. / Павел Тенчев
Държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните (МХЗ) предприема решителни мерки в борбата срещу корояда в иглолистните гори, който на този етап е унищожил хиляди хектара горски терени. 
 
Само за областите Кърджали и Хасково на територията на РДГ-Кърджали са засегнати 3600 хектара от общо 93 176 хектара с иглолистни култури. Това стана ясно по време на пътуващ семинар, организиран от МЗХ, в два обекта на територията на Кърджалийска област - панорамен изглед към площи, поразени от корояда, край село Бойно и сечище в курортен комплекс "Бели Брези" край Ардино.
 
Гид на пътуващия семинар бе заместник-министърът на МЗХ Атанас Добрев, а в него участваха представители на Изпълнителната агенция по горите, РДГ в Кърджали и Смолян, РИОСВ-Смолян, БАН и Лесо-техническия университет, областните управители на Кърджали и Смолян Никола Чанев и Недялко Славов.
 
Академик Александър Александров от Института по горите към БАН определи здравния статус на иглолистните гори в Източните Родопи като обезпокоителен по скалата "Добър-обезпокоителен - критичен - катастрофален".  
 
"Лечението е единствено сеч. Както при хуманната медицина, понякога се налага операция. Да се отсече сухото, но не само то, но и около сухите петна, тъй като короядите са ги напуснали и са се преместили в съседните дървета ,където почват да ползват хранителната среда", обясни академик Александров. 
 
Директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов говори за мерките срещу корояда, разписани преди две седмици от министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. А те са изсичане на повредените дървета, подпомагане на естественото възобновяване в рамките на една година, като при отсъствие на тази възможност за естествено възобновяване, да се прибегне към залесяване с подходящи местни и устойчиви видове.
 
Гогов бе категоричен, че в процеса на санитарна и принудителна сече ще бъдат отстранени всички иглолистни гори, засегнати от корояда. "Ще се издирят всички собственици на гори от нашите регионални структури. Където се налага ще влезем принудително, защото проблема с корояда няма да се реши с оставянето на такива петна от засегнати от корояда гори", каза директорът на Изпълнителната агенция по горите. 
 
Областните управители на Кърджали и Смолян Никола Чанев и Недялко Славов призоваха местното население в поразените от корояда региони, да се включат активно санитарните сечи и усвояване на дървесината за огрев на приемливи цени.