Гръмотевична буря удари Кърджалийско.

В Крумовград има локални наводнения в части от града. Това съобщават граждани в социалните мрежи. Водата е заляла обширни площи от полета, ниви, улици. За няколко часа са паднали 60 л/кв. м.

Местните се опасяват, че река Крумовица може да прелее. Буря удари и Кирково. Там Чорбаджийска река достигна високи нива.
 




За област Кърджали е обявен жълт код за валежи от дъжд. В община Кирково са и отчетените значителни валежи в областта за изминалите 24 часа. Към 7:30 часа измервателните уреди в пограничната община са отчели 73 литра на квадратен метър. 

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман коментира, че валежът от дъжд е продължил и след 7:30 часа, като за няколко часа е бил доста обилен и измервателните уреди след спирането му са отчели над 100 литра на квадратен метър.



От обилния валеж е преляло коритото на река Кирковска, преминаваща през селото и е заляла района на автогарата в около 50 см. вода. Залети са били и други участъци от пограничното село, като улици и търговски обекти.

„Валежите бяха кратки, но обилни и продължиха може би три-четири часа. В момента обстановката се нормализира. Събираме информация от населените места. Имаме прекъснат път към махала "Люляк", кметство Чорбаджийско и техника е на място“, коментира Шинаси Сюлейман.



Той допълни, че е имало частични прекъсвания на тока, но екипи на електроразпределителното дружество работят и отстраняват своевременно авариите.  По отношение на градушката Сюлейман обясни, че тя на моменти е придружавала валежа от дъжд само на определени места. За щастие, е паднала в сезон, в който все още няма посеви и не е нанесла щети по реколта в стопанската община. 

Измерените количества валежи в останалите общини на областта са сравнително по-незначителни, отчитат още от хидрометеорологичната обсерватория. В Момчилград са отчетени 32 литра на квадратен метър, в Ардино - 12, а в Кърджали, Крумовград и Джебел са били под пет литра на квадратен метър.

Няма нанесени сериозни поражения по инфраструктурата на Крумовград вследствие на падналия дъжд. Това каза кметът Себихан Мехмед. По думите ѝ дъждът в града е валял от 7:30 до 10:30 часа обилно и допълни, че основно пораженията са наноси пръст по пътната инфраструктура.

"Вследствие на дъжда са били залети селскостопански ниви и оранжерии, които представляват площи извън регулация. Именно на тях са разпространените кадри и снимки в интернет пространството", обясни кметицата. 



По думите ѝ към момента няма опасност река Крумовица да прелее. Основно залетите земи и ниви в общината са от река Елбасан, в района на село Луличка. Там мостът към селото е бил пред заливане, но не е бил залят.

В землището на село Пелин вода от близките склонове е заляла незаконна постройка, в която живеели три семейства. Общинското ръководство им е предложило да бъдат настанени в Център за бездомни хора.

В общината не са обявени бедствени положения и ситуацията се нормализира. От МВР в Кърджали коментираха, че през днешния ден е постъпил само един сигнал за отводняване на приземен етаж в пределите на Крумовград.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валентина Стоева. БТА