Селата на община Кюстендил аут от оперативните програми за водопровод и канализация
Селата на община Кюстендил аут от оперативните програми за водопровод и канализация / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

На този етап, за почти всички села от община Кюстендил, с население под 2 000 жители няма предвидени европейски средства за водопровод и канализация, по ОП "Околна среда 2014- 2020 г. ".
"На най- малките населени места ще имаме възможност да правим канализация, след 2021 г. Такива са генералния план във ВиК сектора и директивите на ЕС. В следващия програмен период не можем да ги посочим по нито една ОП, единствено по програмата за Селските райони, ако ни се позволи да кандидатстваме. Селата по границата обезлюдяват, защото няма услуги- няма канал, няма вода, а не защото са грозни", коментира след общото събрание на Асоциацията по ВиК- Кюстендил, зам.- кметът на община Кюстендил Надя Каратова.
Зам.- кметът на община Невестино Йордан Глогов, каза че има информация, че този Генерален план може да се променя в бъдеще.
"На нас информацията ни беше, че плана няма да може да се променя. Битката бе да влезе и нашия интегриран проект, за подмяна на водопровод и канализация на част от Кюстендил и селата Жиленци, Слокощица и Лозно, при това в целия му размер- 87 807 247, 20 лв., а не както бе посочен в плана- около 56 млн. лв.. Вече имаме горчивия опит от оперативните програми, няма ви в някакъв си план- не може да правите проекти", заяви зам.- кметът на Кюстендил.