Първи учебен ден в масово училище за две деца от ЦНСТ „Сияние”
Първи учебен ден в масово училище за две деца от ЦНСТ „Сияние” / Дарик- Кюстендил, архив

Първият учебен ден в масово училище за четиринайсет годишната Станислава и осемгодишният Асен настанени в Център за настаняване от семеен тип „Сияние " Кюстендил се състоя на 7 декември.

Двамата ще посещават VІ ОУ „Паисий Хилендарски", гр Кюстендил три пъти седмично, след като на 08 ноември експертна комисия реши, че двамата могат да посещават масово училище с подпомагане от ресурсен учител. Станислава е шести клас, а Асен - първи клас.

„Денят бе дългоочакван и за двамата. Особено нетърпелива бе Станислава и докато вървеше административната процедура по фактическият им прием, тя всеки ден питаше: „Кога ще тръгвам на училище?", каза Управителят на ЦНСТ „Сияние" Маргарита Пармакова.

"Приемът на Станислава и Асен в масово училище е резултат от  професионализма и отдадеността на екипа на ЦНСТ „Сияние", подпомаган от своите колеги от ЦСРИ - Кюстендил, ПУ - с. Стоб, Дневен център „Вяра, надежда и любов" и всички други ангажирани служби", добави тя.

До момента само едно дете от Центъра посещаваше масово училище с ресурсно подпомагане.

„Целта ни е все повече от настанените в ЦНСТ „Сияние" деца, както и все повече деца с интелектуални затруднения в България изобщо, да имат достъп до интегрирано образование. Усилията ни са насочени към пълното им социално включване и се надяваме скоро да стане реалност денят, в който интегрираното образование няма да е новина", каза Изпълният директор на Фондация „Сийдър", която управлява ЦНСТ „Сияние", Марк О'Съливан.