Предлагат на болницата в Бобов дол да стане център
Предлагат на болницата в Бобов дол да стане център / Дарик- Кюстендил

  Вече има яснота за областната здравна карта. Само едно от лечебните заведения- болницата в Бобов дол  трябва да ни представи решението си- иска ли или не европейски пари. Това коментира министърът  на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова, която обсъди областната здравна карта в кюстендилската болница, на среща с представители на РЦЗ, РИОКОЗ, РЗОК, БЛС, НСОРБ, директори на общински болници и депутати.

 "Болниците, които след преструктурирането ще бъдат преобразувани в болници за долекуване ще имат покритие с европари, а  на тези, които нямат специалисти и възможности ще бъде предложено да сформират центрове с по 10 легла. Там болните ще престояват до 48 часа, а след това пренасочвани за лечение в областните здравни заведение. Новите центрове ще бъдат напълно оборудване с теухника и автомобили.

"Европейската система означава да доминират легла за долекуване и продължително лечение над леглата за активно лечение. В България има само легла  за активно лечение. Нашата цел е да взаимстваме практики, които са успешни в другите страни", коментира министърът.

Сред другите реформи, които предстои да бъдат извършени са и отстраняването на проблемите  които създава ТЕЛК за хронично болните. "Ще има пациенти, които ще получат пенсиониране за цял живот. Така ще се спре с периодичното ходене на преосвидетелстване в комисиите", коментира министър Борисова.

"Срещата беше преглед на системата, която ще заработи след здравната реформа. Яснотата е много важна и за лекарите и за пациентите", обобщи директорът на МБАЛ Кюстендил д-р Михаил Зортев.