Полицай Анна Витанова разпали с коментари социалните мрежи
Полицай Анна Витанова разпали с коментари социалните мрежи / фейсбук

Снимка с коментари на полицайка, охранявала протеста срещу ромите в „Орландовци", разпали социалните мрежи. Става дума за кюстендилката Анна Витанова, която е носителка на титлата Девойка Кюстендилска пролет, а сега е част от специализираните сили на МВР. Преди да стане служител на вътрешното министерство, Витанова работи като журналист.
Преди вчерашния протест в столичния квартал полицайката е качила снимка с коментар към нея „Да ни развържат ръцете". Малко по-късно служителката на реда коментира: „Ако си хванал повечко тен....гориш".
Изказванията предизвикаха възмущение сред потребителите на социалните мрежи и дори се появиха призиви за уволнение на младата служителка.
МВР извършва дисциплинарна проверка за възможни расистки изказвания от страна на полицаи, охранявали протестите в столичния квартал „Орландовци", съобщи ресорният министър Румяна Бъчварова. Повод за думите й стана снимка на полицайка в социалните мрежи, която беше придружена с коментар „Ако си хванал повечко тен... гориш". Бъчварова увери, че принципът, по който работи министерството, е да няма специални мерки спрямо специални групи от хора.

„При последните събития в „Орландовци", и преди това в Гърмен, мерките, които прилага полицията, са към всеки един, който нарушава обществения ред, независимо от това в кой квартал, махала или населено място живее. Така е и по отношение на служителите в МВР. Ако има недопустими действия, по същия начин прилагаме закона", обясни Бъчварова.

Към момента МВР прави проверки и осигурява засилено полицейско присъствие в съответните райони, но е важно да се търси баланс и да се предприема точната мярка спрямо точното място, допълни вътрешният министър. Тя не изключи съществуването на връзка между напрежението в Орландовци и предстоящите местни избори, но не пожела да отговори на въпроса „Кой си играе с огъня".