Незаконна сеч в Паничище и парк Рила, в големи размери
Незаконна сеч в Паничище и парк Рила, в големи размери / netinfo

Мащабна, незаконна сеч е извършена на територията на местността "Паничище",  в гори общинска собственост и част от Национален парк "Рила". Сечта е станала в периода 25- 30 ноември, съобщават от Регионална дирекция по горите. По протежение на направена лесокултурна преграда  /противопожарна просека/, на площ от 700 м общинска собственост е извършена незаконна сеч на 41 броя дървета /смърч/, със среден диаметър около 60 см.

Сечта на територията на парка се явява продължение на направената противопожарна просека  в общинските гори. Отрязаните дървесни видове в Националния парк "Рила" са- бяла мура - 11 бр., със среден диаметър 34 см и клек - 9 бр., със среден диаметър 18 см.

В съответствие с подадените сигнали и проучвания на терена има база данни за извършителят на незаконната сеч върху двете територии в м."Паничище", като при неговото установяване ще бъде подведен под съдебна отговорност по чл.235 от Наказателния кодекс, който предвижда за извършителя на деянието до 6 години лишаване от свобода и  глоба от 1 000 до 20 000 лв.

Всички материали свързани със случая РДГ - Кюстендил ще предостави на прокуратурата за образуване на дознание.